Δημήτρης Τριχόπουλος Ακαδημαϊκός Καθηγητής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας!
Μεγάλη μου τιμή, τύχη, ατυχία η γνωριμία μας πού τυχαία ξεκίνησε την 21η Μαρτίου 2014 από τυχαία επιλογή του Ελληνικού πληθυσμού μεταξύ 4.000 κατοίκων, η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ” Υδρία ” του ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο. του Υπουργείου Υγείας…Πρόγραμμα και Στοχευμένη δράση για την Υγεία και την Διατροφή…Ελληνική Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή καταγραφή χαρακτηριστικών Υγείας και διατροφικών συνηθειών με γνώμονα τη βελτίωση της Υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα.
Στις 5 Ιουνίου 2014 παρέλαβα αποτελέσματά εργαστηριακών εξετάσεων από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα καθώς και ευχαριστήριο επιστολή για τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα. Από την Χίο συμμετοχή είχαμε περίπου 40 άτομα.
Στις 11 Νοεμβρίου 2014 υπήρξε Νέα επιλογή μου στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα, σε δείγμα 780 ατόμων ηλικίας 10 ετών και άνω.
Στην Χίο ήμουν ο μοναδικός μεταξύ των 780 ατόμων πανελλαδικά.
Λόγω της τοπικής μας εορτής για την απελευθέρωση της Χίου, οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου Χίου είχαν αργία και δεν διέθεταν χώρο στο κλιμάκιο Υγείας.
Με ρώτησαν εάν θα δεχόμουν να γίνει η εξέταση- συνέντευξη στο σπίτι μου και φυσικά δέχτηκα με μεγάλη χαρά, καθώς θα συμμετείχα σε πρόγραμμα Υγείας…άλλωστε έχω μεγάλη ευαισθησία σε αυτόν τον τομέα.
Έφθασαν λοιπόν στο σπίτι μου ιατρός και διατροφολόγος- στατιστικολόγος ,καθίσαμε περίπου δύο ώρες φιλικότατα επικοινωνήσαμε και συζητήσαμε!
Τούς αφιέρωσα το βιβλίο μου ” Ενθύμιο του Μεγάλου Έρωτα της δεκαετίας 1960-1970 ” και συγχρόνως απέστειλα ακόμα και στον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Ακαδημαϊκό Καθηγητή Ιατρικής κύριο Δημήτριο Τριχόπουλο και στην Καθηγήτρια κυρία Αντωνία Τριχοπούλου, με λιγόλογη, σοβαρή και με μεγάλο σεβασμό αφιέρωση.
Μεταξύ 17 έως 22 Νοεμβρίου 2014 περί ώρα 11η πρωινή δέχθηκα τηλεφώνημα από τον αριθμό 210 7774032 …
Ο γλυκύτατος και χαρακτηριστικός τόνος της φωνής με εξέπληξε…Με ρωτά…”ο κύριος Ελευθέριος Πυκνής”; Απαντώ ” ο ίδιος ” και ακούω να λέει ” Δημήτρης Τριχόπουλος”..
Έμεινα άναυδος…Εκφώνησα ” Κύριε Καθηγητά ” , αλλά τον άκουσα συναισθηματικά φορτισμένο και χαρούμενο συγχρόνως να μου δίνει συγχαρητήρια για το βιβλίο, με λέξεις και εκφράσεις πού θα μείνουν για πάντα βαθιά χαραγμένες στο μυαλό μου.
Γνώριζε κάθε σελίδα του βιβλίου, τον άγγιξε η ζωή μας..πιστεύω ότι νέος θα είχε ζήσει κάτι παρόμοιο με τη δική μας ιστορία αγάπης.
” Κουράγιο, συνέχισε να γράφεις ” ήταν η προτροπή του όταν τον πληροφόρησα ότι βρίσκεται στο τυπογραφείο και δεύτερο βιβλίο το ” Λευτέρης Ιουλία Έρωτας Δημιουργία ” αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του.
Σαν σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2014 στο άκουσμα του θλιβερού γεγονότος από τα ΜΜΕ επικοινώνησα αμέσως με τη βοηθό του ιατρό κυρία Μελίνα…..η οποία μου ανέφερε ότι ήμουν ο τελευταίος τη μέρα εκείνη με τον οποίο είχε εκτός γραφείου επικοινωνία προτού εισαχθεί στο Νοσοκομείο με καρδιακό επεισόδιο.
Πρέπει να παρέμεινε στο Νοσοκομείο περίπου δέκα μέρες.
Γλυκύτατος άνθρωπος, μεγάλος Έλληνας, μεγάλος επιστήμονας. Χρόνια παρακολουθούσα το έργο του από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. …ήταν Ακαδημαϊκός διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής ειδικεύτηκε στην Παθολογία ,Μικροβιολογία, Επιδημιολογία, την Προληπτική Ιατρική και την Δημόσια Υγεία.
Σπουδές σε πανεπιστήμια του Λονδίνου της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ ήταν ο ιδρυτής της σύγχρονης Επιδημιολογίας και Υγιεινής στην Ελλάδα. Ακαδημαϊκός σύμβουλος Μπράιαν Μακμάχον!
Βιβλία Epidemiology: Principles and Methods
Γεννήθηκε στον Βόλο στις 9 Δεκεμβρίου 1938
Μεγάλη η απώλεια του πραγματικά τεράστια για τον Ελληνισμό .
Θα τον θυμάμαι πάντα…Αθάνατος!!!
Παρότρυνα λοιπόν την κυρία Τριχοπούλου να τον κρατήσει στην ζωή της για πάντα ζωντανό, να συνεχίσει να ζει μαζί του, με τη σκέψη του και την αγάπη της, σαν να υπάρχει και να ζει δίπλα της. Αυτό άλλωστε καθημερινά το βιώνω εδώ και δεκαεννιά μήνες τότε την 1η Δεκεμβρίου του 2014 ….σήμερα το βιώνω και το ζω 8.5 οκτώμιση χρόνια !
ΑΙΩΝΊΑ η ΜΝΉΜΗ του θα παραμείνει Αθάνατος στην Ελλάδα και την επιστημονική κοινότητα!
Χίος 1η Δεκεμβρίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης